lunes, 29 de diciembre de 2008

LES FIGURES AUTÒCTONES DEL PESSEBRE POPULAR






La Festa de Nadal



i



els Pessebres



- - -



Ignasi Carbonell i Gomis

Fou al llarg de l’any 2000 quan vaig començar a localitzar i fer una col·lecció especial de “Figures Autòctones del Pessebre Popular”. Es tracta de trobar unes figures de Pessebre autòctones entre les regions del nostre planeta. Per a un pessebrista totes les figures que acompanyen a la Sagrada Família són complementàries tant si són figures que van com si venen de la Santa Cova o si estan realitzant algun treball en el camp o en alguna casa del poble. La creació d’una figura complementària especial s’elabora segons l’entorn de vida que observa l’artista figurista, escultor o el propi pessebrista que dissenya la seva figura ideal. Podem dir que “En qualsevol cruïlla geogràfica, entre un paral·lel i un meridià pot crear-se una nova figura, ja sigui d’àmbit regional, local o personal.”

En els Evangelis
[1] no se’ns descriu el número de pastors ni les seves postures que es troben en l’Anunciació. És la imaginació popular que creà les diverses actituds dels pastors segons el figurista, l’escultor o el propi pessebrista. És ben visible en les figures clàssiques d’una Anunciació veure a un jove pastor que recull la llenya, al vell dormit amb la seva manta lliada pal cap, al assegut i l’atordit amb la boca entreoberta «cuidant que no li entri una mosca» admirant a l’Arcàngel, al pastor que escolta la comunicació de l’Arcàngel o el que s’ocupa de donar voltes a les sopes que es calenta en la cassola sense donar importància a l’Arcàngel. Cas curiós el de Barcelona amb el famós pastor Manelic[2] amb les seves ovelles i tantes altres figures que els figuristes poden representar amb altres postures.

Hi ha una o vàries figures que estan presents en la majoria dels pessebres del món com el pastor amb l’ovella al coll que en temps passats sempre era el Bon Pastor o Sant Joan, el pescador que representava al pescador d’ànimes o a Sant Pere així com altres pastors famosos al món del pessebre que avui han perdut la seva identitat.

Quatre són les fonts d’estudi en que podem dividir les fitxes informatives de les figures:


[1] Evangeli segons St. Lluc 2,10-12
[2] Manelic: El nom de Manelic prové de la literatura catalana. Fou Àngel Guimerà qui relata en la seva obra “Terra Baixa” la vida d’un pastor anomenat Manelic donant tot tipus de detall de la seva postura. És un pastor que porta entre les seves espatlles el bastó de pastor (la gaiata) i per tal motiu se li donà aquest nom a la figura del pastor.

No hay comentarios: