La Festa de Nadal
i
els Pessebres
- - -
Ignasi Carbonell i Gomis

En els Evangelis[1] no se’ns descriu el número de pastors ni les seves postures que es troben en l’Anunciació. És la imaginació popular que creà les diverses actituds dels pastors segons el figurista, l’escultor o el propi pessebrista. És ben visible en les figures clàssiques d’una Anunciació veure a un jove pastor que recull la llenya, al vell dormit amb la seva manta lliada pal cap, al assegut i l’atordit amb la boca entreoberta «cuidant que no li entri una mosca» admirant a l’Arcàngel, al pastor que escolta la comunicació de l’Arcàngel o el que


Hi ha una o vàries figures que estan presents en la majoria dels pessebres del món com el pastor amb l’ovella al coll que en temps passats sempre era el Bon Pastor o Sant Joan, el pescador que representava al pescador d’ànimes o a Sant Pere així com altres pastors famosos al món del pessebre que avui han perdut la seva identitat.
Quatre són les fonts d’estudi en que podem dividir les fitxes informatives de les figures:
[1] Evangeli segons St. Lluc 2,10-12
[2] Manelic: El nom de Manelic prové de la literatura catalana. Fou Àngel Guimerà qui relata en la seva obra “Terra Baixa” la vida d’un pastor anomenat Manelic donant tot tipus de detall de la seva postura. És un pastor que porta entre les seves espatlles el bastó de pastor (la gaiata) i per tal motiu se li donà aquest nom a la figura del pastor.
No hay comentarios:
Publicar un comentario